Hiljaisuus Parantaa

Hektisessä yhteiskunnassamme ei ole koskaan hiljaista. Kun aamulla heräät, alkaa sosiaalisen median pauhu tulemaan älypuhelimen näytöltä ulos kuin kaunan pikkulapsi televisio ruudusta. Media pyörittää kiemuroillaan sinut hereille. Se hellii kaikkia aistejasi hereille päivään. Ulkona pauhaa liikenne. Myöhästyneet bussit viilettävät ohitsesi kaasujalka pohjassa. Liikennevalojen piipitys kuuluu kaukaa. Joku rekkakuski taiteilee autoaan pois pienestä väliköstä ja peruuttaa kuuluvasti. Painat kuulokkeet päähäsi, jotta saat vähintäänkin valita mitä kuulet. Vastamelukuulokkeet puskevat hiljaisuuden ääntä korvillesi teknologian voimin. Se ei kuitenkaan ole sitä. Päästyäsi töihin, oli se sitten varasto tai myymälä sen monen moiset äänet seuraavat päivääsi. Harvassa työpaikassa on paikkaa missä hiljentyä. Päivän jälkeen iltapäivä ruuhkassa kotimatkan iso supermarketti täyttyy ihmisistä. Hälinä on korvia huumaava. Pääset vihdoin kotiin. Kello tikittää, ulkoa kuuluu ilmastointilaitteiden pauhu ja yläkerran pesukone linkoaa. Vieressä seinänaapuri on suihkussa ja joku astui juuri rappukäytävään. On aika mennä nukkumaan.

Hiljaisessa ympäristössä on helpompi hiljentyä kuuntelemaan omia ajatuksiaan. Suuri osa ihmisistä ovat erityisherkkiä metelille ja varsinkin sen olevan jatkuvaa meteliä, se vaikuttaa ihmiseen kuin ihmiseen. Keskittymiskyky herpaantuu ja metelin jatkuessa sekä muuttuessa jatkuvasti aivot joutuvat koville käsitellessään monia asioita jatkuvasti yhtä aikaa. Nollaamiseen ja rentoutumiseen olisi hyvä löytää hiljaisuutta. Hiljaista metsää, pellon laitamaa tai järven rantaa. Luonnon äänet ovat yleensä rauhoittavia eivätkä vie herpaantumistasi mietteissäsi. Luonnon äänet rentouttavat.

Hiljaisuuden kappeli

Jos normaali arkeesi ei löydy tarpeeksi aikaa itsellesi ja rauhoittumiseen, siihen jämähdettäessä voi kadottaa levollisen olotilansa. Toisilla ihmisillä hiljaisuus ja rauhoittuminen täytyy olla joka päiväistä, muuten mekkaloiva arki ottaa vallan ajatuksilta ja tulee ahdistuneisuutta ja levottomuutta. Toisille ihmisille riittää, että pääsee hiljentymään kerran viikossa, kuukaudessa tai jopa vuodessa. Ihailtavaa on kuitenkin se, että jopa suuremmissa kaupungeissa on otettu jo hieman tätä huomioon. Helsingin ydinkeskustasta löytyy hiljaisuuden kappeli, Kampin ostoskeskuksen vierestä Kampin aukiolta eli narikkatorilta. Kappelin ideana on sen yllättävän erikoinen koko puinen arkkitehtuuri sekä se, että se on hiljaisuuden tila. Kappelin sisällä voi kiireisen kaupungin huumaavasta melusta käydä hetkeksi rauhoittumaan. Sisällä kappelissa on hiljaista ja vain muiden ihmisten läsnäolosta kuuluu ääniä. Valitettavasti siellä on toki vaihtuvuutta ja siellä tuntuu joku tulevan ja menevän koko ajan sisälle ja ulos, mutta silti se on mielettömän erikoinen kokemus siitä, kuinka kaiken sen melun ja kiireenkin keskellä voi hiljentyä.

Oma hiljentyminen

Jos se on mahdollista kotona, voit kokeilla hiljentymistä sielläkin. Jos ei, niin koita löytää arkesi keskeltä paikka missä pääset pakoon kaikkea tätä aistiärsykettä mitä ympärillämme on. Sulje puhelimet ja muut sähkölaitteet täysin. Vie ne mielellään myös ulos tilasta jossa olet tekemässä hiljaisuuden harjoitusta tai vedä ainakin lepotilassa olevat sähkölaitteet pois virrasta. Sulje langattomat yhteydet ja koita saada niin ääni- kuin muiltakin signaaleilta vapaampi ympäristö. Ota kellosta patterit pois. Istu hetki alas ja kuuntele voitko vielä vaikuttaa joihinkin ääniin ympärilläsi. Voiko tiskipesukoneen sammuttaa keittiöstä tai odottaa, että pesukone on tehnyt pyykkiohjelman valmiiksi? Voitko sulkea ikkunan paremmin ja laittaa verhot kiinni, jotta ulkoa kantautuva melu ei tule sisään niin voimakkaana? Paikka mihin päätät istuutua, onko se natiseva tai rapiseva? Kuuluuko vaatteistasi rahinaa? Koita eliminoida kaikki mahdolliset äänen lähteet. Sen jälkeen ota mukava asento, mieluiten istuen, jotta harjoituksessa ei tulisi uni, hengitä syvään muutamaan kertaan ja keskity joko silmät kiinni tai auki kuuntelemaan omia ajatuksiasi.

Oma hiljentyminen