Hyvä puhe koskettaa kuulijoita, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla hauska

Melkein kaikkien elämässä tulee joskus eteen tilanne, jossa joutuu pitämään jonkinlaisen puheen. Vaikka kyseessä on suorastaan kunniatehtävä, aiheuttaa puheen suunnittelu helposti stressiä ja itse puhuminenkin tuntuu ajatuksena jännittävältä. Mieleen muistuvat tilanteet, jossa juhlien vitsiniekka naurattaa koko porukkaa ja pitää loistavan puheen näennäisesti ilman valmistelua. Pystynkö minä sellaiseen? Hyvä uutinen on, että ei tarvitse, jos tämä ei ole sinun persoonasi. Yhtä hyvän puheen voit pitää juuri omalla tyylilläsi, omaan luonteeseesi sopivalla tavalla. Tärkeintä on, että puhe tulee aidosti sydämestä ja on tarkoitettu ilahduttamaan juhlakalua.

Aloita puheen suunnittelu yhteisistä muistoista

Puhetta suunnitellessa kannattaa miettiä erilaisia tilanteita ja tapahtumia, joissa puheen kohteena oleva henkilö on herättänyt paljon positiivisia tunteita. Puhetta voi lähestyä myös toisesta suunnasta ja miettiä, millaisia tunteita sen avulla haluaa herättää. Puheen rakenne auttaa myös siinä, miten yleisö siihen vastaa. Mieti siis tarkasti, millä tunteella tai fiiliksellä haluat aloittaa ja mihin tunnetilaan toivoisit kuulijoiden lopuksi jäävän.

Puhe on kuitenkin tarkoitettu toiselle ihmiselle, joten pidä mielessä myös juhlakalun mieltymykset. Mitkä ovat hänelle mieleisiä tai tärkeitä asioita ja mitä hän toivoisi puheessa mainittavan. Puhetta on miellyttävämpää kuunnella, jos faktatietojen lisäksi siihen lisätään väriksi tosielämän esimerkkejä tai esimerkiksi juhlakalun siteeraamista. Jos haluat esimerkiksi kehua juhlakalun ystävällistä luonnetta, älä ainoastaan mainitse, että hän on ystävällinen. Viesti menee paremmin perille, jos kerrot tosielämän esimerkin siitä, miten hänen ystävällisyytensä ilmenee.

Hauskuus syntyy anekdooteista ja tunteita voi herättää muutenkin

Puheesta tekee vaikuttavan se, että se sopii sekä tilanteeseen että kohderyhmälle. Hauskat puheet saavat yleensä hyvän vastaanoton, mutta jos huumori ei tule luonnostaan, ei sitä kannata lähteä pakolla yrittämään. Puheen vaikuttavuus perustuu kuitenkin pohjimmiltaan siihen, että se herättää ihmisissä ajatuksia ja tunteita. Vaikka nauru on palautteena selkeää, voi hyvän puheen tunnistaa myös siitä, että ihmiset todella keskittyvät kuuntelemaan. Jos sinulle on tärkeää saada puheeseen myös hauskuutta, voit aloittaa miettimällä, minkälaisiin hauskoihin tilanteisiin olet juhlakalun kanssa joutunut.

Keskity puheen kohteeseen

Muista, että puheenkin aikana puhuja on sivuhenkilö ja puheen kohde se tärkein. Voit toki sisällyttää puheeseen myös omia kokemuksiasi, mutta älä niitäkään kertoessa korosta itseäsi vaan nosta jalustalle se ihminen, jolle puhetta pidetään.

Älä säikähdä jännittämistä

Useimmat meistä jännittävät suuren yleisön edessä puhumista. Jännitys saattaa aiheuttaa sen, että alat hengittää pinnallisesti jo ennen puhetta. Tämä nostaa lähes automaattisesti hartiat korviin ja aivotkin saavat vähemmän happea. Jos mahdollista, tunnista tämä reaktio. Pyri hengittämään rauhallisesti ja rentouttamaan olkapäät. Jännitystä voi helpottaa myös se, että mietit aloituksen tarkasti etukäteen. Kun pääset alkuun, puhe kyllä etenee kuin itsestään. Varmuuden vuoksi voit varata mukaan muistiinpanot, joihin olet kirjannut esimerkiksi avainsanoja muistamisen tueksi. Et luultavasti edes tarvitse niitä, mutta tieto siitä, että ne ovat mukana helpottaa kummasti. Muista kuitenkin, että ensisijaisesti kannattaa puhua ilman paperia ja puheissa puhekieli toimii kirjakieltä paremmin.

Jokainen suurempiin juhliin tai esimerkiksi yrityksen tilaisuuteen osallistunut tietää, että yksi yleisimmistä puheisiin liittyvistä mokista on pitää liian pitkä puhe. Liian lyhyitä puheita taas kuulee todella harvoin. Jännityksen näkyminen sen sijaan ei ole virhe. Puheen pitäminen on tunteellinen hetki ja myös puhujan tunteet saavat näkyä. Jos asia vaivaa, sen voi jopa sanoa ääneen puheen lomassa, esimerkiksi todeten, että kuten huomaatte, tämä asia liikuttaa minua edelleen.