Kehonkielen tunteminen

Kehonkielen tunteminen

Me kaikki olemme yksilöitä ja käyttäydymme jokainen hieman eri tavalla. Omia käyttäytymistapojaan ei välttämättä tunnista erityisesti, jos niihin ei kiinnitä erikseen huomiota. Suurin osa eleistämme tulee automaattisesti ilman, että ehdimme edes miettiä, miksi toimimme näin tai miksi elehdimme näin. Kehonkieli on tärkeä kieli monessa tilanteessa. Kehonkieli on pieniä eleitä kuten esimerkiksi hymy tai katse. Kehonkieli on tärkeä osa ihmisten välistä kommunikaatiota. Tätä kieltä voi oppia tuntemaan ja kehittämään siinä missä muitakin kommunikointitaitoja.

Kehonkieli vaikuttaa niin kotona kuin työpaikallakin, tai jo ihan kadulla liikkuessa. Kehonkieli on tärkeässä roolissa esimerkiksi työpaikkaa hakiessa tai esitelmää pidettäessä. Kehonkieli on non-verbaalista viestintää, jolla viestimme vastapuolella asioita itsestämme ja olemuksestamme. Kehonkielellä voimme viestittää olevamme hyvin itsevarmoja esimerkiksi esitelmää pidettäessä. Vastaavasti kehonkielemme saattaa viestiä epävarmuuttamme vaikka työpaikkahaastattelussa. Jo pelkkä kädenpuristus kertoo meistä jotain pientä. Se millä tavalla puristamme toisen kättä, viestii vastapuolelle heti olemmeko sinut itsemme kanssa vai olemmeko ehkä pelokkaita tavatessamme toisen ihmisen. Samoin hymy on osa kehonkieltä, joka on monessa tilanteessa mukana joko positiivisessa tai negatiivisessa mielessä. Kaikki kommunikaatio lähtee pienistä eleistä ja niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Pienillä muutoksilla saadaan jo paljon aikaan.

Miten opetella tuntemaan kehonkieltä?

Jos kehonkielen taidot tuntuvat olevan hukassa tai niitä ei itse jostain syystä tunnista, niitä voi hyvin opetella tunnistamaan ja kehittämään. Tämä on ehdottomaasti sellainen osa alue, jossa voimme kehittyä ihmisinä.

Omia kehonkielen taitojaan voi harjoitella ihan vaikka kotona peilin edessä. Oppimiseen ei tarvita mitään pitkiä seminaareja tai vaikeita nettikursseja. Kehonkielestä ja sen kehittämisestä on kirjoitettu monia kirjoja. Samoin netistä löytyy jo ihan yksinkertaisia ohjeita taitojen kehittämiseen. Kovin kauas ei siis tarvitse lähteä oppiakseen jotain itsestään. Kotona peilin edessä voi harjoitella ihan jo pelkkää hymyilemistä, miten hymyilen ja miten voisin hymyillä. Peilin edessä voi oppia itsestään paljon sellaisia asioita, joita ei ehkä tiennyt itsessään edes olevan. Peilin edessä voi myös seurata käsien liikehdintää, mihin laitan käteni puhuessani tai vaikka esitelmää pitäessäni. Kädet viestivät ihmisestä myös yllättävän paljon ja niiden liikehdintään vastapuoli kiinnittää nopeasti huomiota. Jos kädet esimerkiksi heilut jatkuvasti paikkaansa löytämättä esitelmän aikana, voi vastapuoli tulkita tämän puhujan epävarmuudeksi. Peili on todella oiva väline näiden eleiden seuraamiseen.

Kädenpuristus on työelämässä usein mukana, joten sillä on suuri merkitys siihen miten vastapuoli kokee henkilön. Jos kädenpuristus on hento ja arka, voi vastapuoli tulkita henkilön olevan epävarma. Kädenpuristuksen ollessa rento ja sopivan mittainen puristus, tulkitsee vastapuoli tämän helposti niin, että henkilö on sinut kommunikaatiotilanteen kanssa. Kädenpuristusta voi ja kannattaakin harjoitella. Harjoitella voi vaikka ihan kotona aviopuolison kanssa tai vaikka kaverin kanssa kahvilassa. Harjoittelu ei vie suuresti aikaa, mutta siinä voi kehittyä nopeasti.

Katsekontakti on myös tärkeä osa elekieltämme. Sillä on suuri vaikutus miten vastapuoli meihin suhtautuu. Katsekontakti on mukana kaikessa kommunikaatiossa, niin työpaikalla kuin kadullakin liikuttaessa. Katsekontakti on myös tärkeässä asemassa sen takia, koska se tapahtuu usein ennen muuta kommunikaatiota.  On hyvin eri asia katsooko vastapuolta rennosti silmiin vai katsooko esimerkiksi lattiaan, kun keskustelee jonkun kanssa.

Yhteenveto

Kehonkieli on erittäin tärkeä kieli. Voisi jopa sanoa, että se on tärkein osaamamme kieli, koska sillä on suuret vaikutukset kaikenlaisessa kommunikaatiossa. Kehonkielen harjoittaminen ei vaadi suuria resursseja, ei ajallisesti kuin ei rahallisestikaan. Pienellä panostuksella voi saada jo suuria muutoksia aikaan. Peiliin kannattaa kurkistaa vaikka joka aamu ja tarkastella, että miten olen lähdössä tähän päivään ja voinko mahdollisesti muuttaa jotain.

Yhteenveto
Yhteenveto