Skip to content
VistaCom
Menu
  • Koti
Menu
Kehonkieli haltuun työhaastattelussa

Kehonkieli haltuun työhaastattelussa

Posted on maaliskuu 6, 2021huhtikuu 6, 2021 by Vyta

Työhaastattelut ovat paitsi erittäin tärkeitä tilanteita, joskus myös hyvin jännittäviä sellaisia. Jokainen haluaa varmasti antaa itsestään parhaimman mahdollisen kuvan ja valmistautua huolellisesti haastatteluun. Totta kai työkokemuksemme ja ansioluettelomme ovat asioita, jotka puhuvat vääjäämättä puolestamme, mutta myös se kuinka esiinnymme, puhumme ja ilmaisemme itseämme on tärkeää. Eräs oleellinen viestinnän ja itseilmaisumme muoto on kehonkielemme. Ja vaikka näin pandemian aikana emme välttämättä työhaastattelussa kohtaa haastattelijaa kasvokkain paikan päällä, vaan haastattelu monesti tapahtuu virtuaalisesti vaikkapa Zoomin tai Skypen välityksellä, on kehonkieli asia joka kannattaa myös silloinkin muistaa, ja ottaa haltuunsa. Katsotaanpa muutamaa vinkkiä siitä, miten kehonkieltä kannattaa käyttää haastattelutilanteessa ja myös mitä asioita kannattaa välttää.

Mitä kehonkieli on ja miten käyttää sitä

Kehonkieli on lyhyesti sanottuna nonverbaalista viestintää, jossa ihminen paljastaa esimerkiksi tunteitaan ja asenteitaan kehonsa kautta, käyttämättä sanoja. Kehonkieleen kuuluvat muun muassa erilaiset ilmeet, asennot tai eleet, tai se, että pidetään vaikkapa käsiä jollain tietyllä tavalla. Toki puhumisen apuna ja siihen liittyen tehtyjä eleitä ei lasketa kehonkieleksi, eikä myöskään viittomakieltä. Kehonkieli onkin hyvin usein täysin tiedostamatonta; se saattaa myös olla suorastaan ristiriidassa sen kanssa mitä henkilö puhuu, ja silloin kuulijalla voi olla vaikeuksia ottaa vastaan puhuttu viesti. Tämän ymmärtäminen on tärkeää, koska työhaastattelijat ovat kouliintuneita kiinnittämään huomiota myös työnhakijan kehonkieleen. Yleisiä tulkittavia piirteitä ovatkin kasvonilmeet kuten hymy, katsekontakti taikka sen puuttuminen, silmien räpyttely tai pään asento. On siis lukuisia asioita, joita ei tosiaan monesti itsessään edes tiedosta.

Mitä siis tehdä jotta voi ottaa kehonkielen haltuunsa ja välttyä pahimmilta virheiltä?

Eräät rekrytointialan asiantuntijat antavat seuraavat hyvät vinkit, joilla onnistuu hallitsemaan itsensä ja oman kehonkielensä, ja näin antamaan parhaan mahdollisen kuvan itsestään. Ensinnäkin katsekontakti on tärkeä; silmiä ei turhaan kutsuta “sielun peiliksi”. Sekä väkisin tavoiteltu katsekontakti ja tuijottaminen, että myös katsekontaktin vältteleminen ovat huonoja asioita. Ensiksi mainittu voi tuntua jopa pelottavalta tai hämmentävältä, toinen taas kieliä itsetunnon tai kiinnostuksen puutteesta. Kannattaa siis pyrkiä olemaan rento ja katsoa toista silmiin silloin kun se tuntuu sopivalta ja luonnolliselta. Toinen tärkeä asia huomioida on liikehdintä. Työhaastattelu on monesti stressaava kokemus, ja silloin haastateltava voi melkein huomaamattaan alkaa hypistellä hiuksiaan, napsutella kynää tai liikehtiä muuten hermostuneesti, sanalla sanoen häslätä ja säheltää. Tällainen kehonkieli ei anna asiallista ja hillittyä kuvaa haastattelijalle, ja siksi olisikin tärkeä välttää sitä. Avuksi kehon hallinnassa voisikin olla se, että harjoittelee etukäteen haastattelutilannetta kameran tai vaikka peilin edessä, silloin pystyy kiinnittämään huomiota siihen, miten toiset näkevät sinut.

Mitä kehonkieli on ja miten käyttää sitä

Työhaastattelu etänä

Rentous, rentous ja rentous. Oli sitten kyseessä koko keho, kasvot, tai kädet, avainsana on rentoutuminen. Jos istut ilmeettömästi ja pönöttäen, saatat vaikuttaa tunteettomalta tai siltä, ettet ole vastaanottavainen. Samaten käsien puuskassa pitäminen on aika varma tapa antaa kuva yhteistyöhaluttomuudesta. Eikä kannata ajatella ettei kehonkieli ilmenisi kovin hyvin jos haastattelu tehdään etäyhteydellä; rekrytoinnin ammattilaiset osaavat unohtaa ruudun tuomat haasteet ja kiinnittävät huomionsa ihan samoihin asioihin kuin normaalistikin. Luonnollinen, kaunis hymy on myös osa positiivista kehonkieltä, joka havaitaan varmasti etänäkin. Erään rekrytoinnista vastaaville johtajille tehdyn kyselytutkimuksen mukaan yksi suurimmista kehonkielen virheistä työhaastattelussa onkin hymyn puute. Väkinäinen virnistely ei kuitenkaan ole sama asia kuin hymy, vaan tässäkin siis se rentous on aivan a ja o! Kannattaa siis jo ennen haastattelun alkamista tehdä voitavansa, jotta itse haastattelutilanteessa kehonkieli olisi kohdallaan. Harjoittele peilin tai kameran edessä ilmeitäsi ja eleitäsi, valitse haastatteluun sellaiset vaatteet, jotka ovat asialliset, siistit, mutta myös mukavat jottei niitä tarvitse esimerkiksi nykiä ja valitse etähaastattelun ollessa kysymyksessä paitsi siisti, myös mahdollisimman rentouttava ja mukava ympäristö jossa aiot olla haastattelun ajan. Ja kun sitten olet luonnollinen, rauhallinen ja hyväntuulinen työhaastattelussa, voit olla varma että teet parhaan mahdollisen vaikutuksen!

Haku

Viimeisimmät artikkelit

  • Kehonkieli haltuun työhaastattelussa
  • Kehonkielen tunteminen
  • Viittomakielen kääntäjä
  • Kuunteleminen on tärkeä osa toimivaa kommunikointia
  • Miten tulla paremmaksi puheenpitäjäksi

Arkistot

  • maaliskuu 2021
  • maaliskuu 2020
  • marraskuu 2019
  • syyskuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • tammikuu 2019
  • heinäkuu 2018
  • kesäkuu 2018
  • toukokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • syyskuu 2017
  • elokuu 2017
  • heinäkuu 2017
  • kesäkuu 2017
  • toukokuu 2017

Kalenteri

huhtikuu 2021
ma ti ke to pe la su
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« maalis    

© 2021 VistaCom