Keskustelu On Taiteenlaji

Keskustelu ei ole helppo laji harjoitella. Suurin osa ihmisistä ei osaa täydellistä keskustelua koskaan elämänsä aikana, mutta hyvä puoli on se että sitä voi oikeastikin opetella ja oppia ihan teorian ja harjoittelun kautta. Ota siis varsinkin vaikeisiin keskusteluihin aikaa itsellesi ensin tutustua ja kerrata sitä, miten rakentaa rakentava ja hyvä keskustelu ennen siihen ryhtymistä. Ja mahdollisesti annan myös keskustelukumppanillesi aikaa tutustua aiheeseen. Silloin saatte molemmat keskustelun aloitettua avoimin mielin ja sellaisena, että se ei riko eikä aiheuta vain mielipahaa vaan se rakentaa, muuttaa epäkohtia ja auttaa keskustelussa mukana olevia ihmisiä ymmärtämään toisiansa.

Keskustelun suurimmat kulmakivet

Kun ihmisestä tuntuu turvattomalta tai pelottavalta. Tai silloin kun toinen ihminen loukkaa tai satuttaa on tulos usein pakene tai taistele evoluution vaistomme mukainen. Silloin tällaisessa moodissa ei ole mitään mahdollisuutta rakentaa mitään vaan todellinen vaistonvarainen käyttäytyminen ohjaa meitä. Sinun tai keskustelukumppanisi ollessa tässä taistele tai pakenen moodissa ei ole millään lailla järkevää jatkaa tai aloittaa keskustelua. Se ei yksinkertaisesti vaan johda mihinkään eikä vie yhtään asiaa oikeaan suuntaan. Ole siis varovainen ja herkkä siinä, että tunnistat tällaisen vaistojen varaisen toiminnan sinussa tai keskustelukumppanissasi ja lyö peli poikki ajoissa ja anna rauhoittumisen jälkeen keskustelulle uusi mahdollisuus. Muista, että sanasi, syyllistävä aloitus, turvaton ympäristö tai keskustelukumppanin omat pelot ja ajatukset saattavat kerta toisensa jälkeen laukaista samankaltaisen vaistojen varaisen vasta-reaktion ja tällöin asiasta keskustelemiselle on keksittävä toinen aloitus tai lähtökohta. Jos tällaista ei löydy yhteispelillä on aihe jätettävä muhittavaksi tai sitten turvauduttava ammattilaisen apuun keskusteluyhteyden löytämiseksi. Muun muassa parisuhde terapeuttien tärkein avain on saada parisuhteen osapuolet keskustelemaan keskenään ja jättämään tuon vaiston pois.

Kuuntelu keskiöön

Toinen isoimpia keskustelun esteitä on se, että ei osata kuunnella toista. Ensimmäiset lauseet kuunnellaan, mutta sen jälkeen aloitetaan loputon suo vasta-argumenttien ja omien asioiden pohdintaa ja kaikki mitä toisen suusta tulee tämän pisteen jälkeen menee täysin ohi. Muista. Et voi luoda vasta-argumenttia jos kyseessä ei ole argumentointi vaan keskustelu. Jos et ole kuunnellut tarkkaan ja antanut toisen kertoa asiaansa sinun keskittyessä siihen täydellä huomiollasi, et voi sanoa mitään takaisin. Jos huomaat ajatuksesi menneen täysin siihen, että olet vain mielessäsi pohtinut mitä sanot tuohon aisaan takaisin ja puolet toisen sanomasta meni ohitse, voit ehdottomasti ja pitääkin kertoa toiselle suoraan, että pahoittelut, mutta tuo loppu meni ohitse sillä jäin pohtimaan mitä sanoit alussa. Sen jälkeen anna keskustelukumppanillesi aikaa kertoa koko asiansa loppuun ja ihan oikeasti kuuntele ja keskity siihen että ymmärrät toisen kokonaisen viestin ennen kuin hiot lausettasi. Keskustelua ei keskeytä hiljaisuus. Hiljaisuus ja miettiminen mitä sanoisi kuuluu isolla roolilla keskusteluun. Se ei haittaa, että pyydät saada miettiä toisen sanomaa ennen kuin vastaat. Se kertoo siitä, että olet sata prosenttisesti keskittynyt toisen sanoihin ja viestiin etkä ole tuhlannut tuota arvokasta aikaa omien lauseidesi jäsentelyyn. Tämä kertoo aikuismaisesta, vastuullisesta tavasta keskustella ja tällaisessa kohtaa toisen on annettava sinulle aikaa pohdintaan eikä jatkaa omaa puhettaan jos on sinun vuorosi.

Keskustelun suurimmat kulmakivet

Jos sinusta tuntuu, että keskustelu ei etene tai se etenee väärään suuntaan on silloinkin hyvä käyttää hiljaisuutta tai pientä paussia hyväkseen. Molemmat saavat hiukan aikaa miettiä ja pureskella keskustelua ja saavat aikaa omien tunteiden kasaamiseen ja aikaa sille, että pystyy miettimään mikä omista tunteista on päällimmäinen ja mistä haluaa keskustella.