Kirjoittamisesta Intoa

Kirjoittamisen aloittaminen ei ole hankalaa, hyvä idea mielessä on helppo innostua kirjoittamaan itsellensä läheisestä tai mielenkiintoisesta aiheesta. Kirjoittamisen jatkaminen pitkän aikavälin projektina on oma prosessinsa, sillä jossain vaiheessa tuleva motivaatiopula voi vaikuttaa suuresti kirjoittamisen jatkamisen mielekkyyteen. Tässä siis vinkkejä miten saada lisää intoa ja aiheeseen pontta!

Kun aloittaa on aihe oltava laajennettavissa

Kun kirjoittamisen aloittaa on turha sitä lähteä rajoittamaan aivan liian suppealla aiheella, jos tarkoitus on jatkaa ja tehdä kirjoittelusta laaja kokonaisuus. Jos asettaa heti alkuun itselleen suuria muureja tai rajoja ideoille jää se usein keskeneräiseksi työksi. Jos tarkoitus on esimerkiksi kirjoittaa omasta elämästänsä elämänkertaa, ei aihetta tarvitse sulkea olemaan vaikkapa päiväkirjamainen ainoastaan vaan välissä teksti saattaa rönsyillä novellimaiseksi, se voi sisältää tarinoita ja pohdintoja vaikkapa tulevaisuudesta. Silloin mielenkiinto pysyy aiheessa vaikka se välillä lähtisikin eri raiteille kuin mistä oli tarkoitus kirjoittaa. Vasta siinä vaiheessa jos kirjoituksesta on tarkoitus tuottaa jotain pysyvämpää eli vaikkapa tuottaa siitä kirja on raakatekstiä tarkasteltava tältä käsin ja sitä on aina helpompi lähteä muokkaamaan kuin lähteä rakentamaan alusta asti täydelliseksi. Mielikuvitus ja into on kaiken a ja o kirjoittamisessa ja jos sen kadottaa, se tulee näkymään tekstissäkin ja tekstistä ja mitäänsanomaton tai köyhä olo. Keskity siis ensin alusta asti siihen, että saat kaiken sen innon ja kaikki ne tarinat ja asiat mistä haluat kirjoittaa ylös ennen kuin lähdet tekemään tekstin suhteen viilausta tai rajoituksia. Älä välitä tekstin ulkonäöstä tai sen jäsentelystä silloin myöskään. Tekstin jäsentely voi muuttua kun lopputulos on valmis ja jos silloin olet tehnyt jo jonkinlaisen jäsentelyn alusta asti, sitä on hankala muuttaa toisenlaiseksi. Panosta siis tekstin ulkonäköön, otsikointeihin ja kappaleen jäsentelyihin myöhemmin. Innosta ja ruoki itseäsi ideoinnilla, kirjoita välissä jotain muuta, keskustele, fiilistele, lisää musiikkia eri tunnelmiin jos pystyt kirjoittamaan samalla. Itke, tunteile, naura, näytä tunteesi. Silloin tekstistäsikin tulee rikasta ja antoisaa niin lukijallekin tai itsellesi muistoiksi tulevaisuuteen jos tekstiä ei ole tarkoitus jakaa kenenkään kanssa.

Tunteet mukaan

Jos mielialasi on hyvä ja iloinen. Pyri silloin käyttämään sitä hyväksesi ja kirjoittaa iloisista asioista ja itseäsi piristävistä aiheista. Tunne näkyy teksteissä. Mutta jos taas on aika olla väsynyt, surullinen tai alakuloinen, silloin on oikea aika kirjoittaa mieltä painavista tai negatiivissävyisistä aiheista. Uppoudu siis olotilaasi ja pura se kirjoittamalla. Tosin ole varoivainen tämän suhteen ettei tule vahingossa sellaisia tilanteita että teksti vie sinua etkä sinä tekstiä. Monet taiteelliset ihmiset purkavatkin omia tuntemuksiaan kirjoittamalla, maalaamalla tai vaikkapa tekemällä musiikkia mutta se että tunteet puretaan näihin teoksiin yleensä tarkoittaa myös sitä, että niistä samalla osataan päästää irti ja vaikka ne säilyvät muistoina noista tunteista niin silti ne eivät ole enää mielenvaivana vaan muistoina, vaikka olisivatkin haikeita sellaisia, niiden ei enää sen jälkeen tarvitse vaikuttaa mieleen muuta kuin kaukaisena muistona. Tallaiset teokset, olivat ne sitten kirjoitelmia, kirjoja, novelleja, elämänkertomuksia tai vaikkapa laulu, sävellys, maalaus tai sanoitus, ne koskettavat yhtä lailla niiden lukijaa tai kuulijaa tai näkijäänsäkin. Tämä on se, mikä on ihanne tilanne taiteilijalle. Se mitä on luotu tunteella, aiheuttaa tunteita. Älä siis pelkää omia tunteitasi kirjoittamisen aikana. Ne kuuluvat aiheeseen ja mitä enemmän osaat uppoutua niihin, mutta myös päästää niistä irti, sitä enemmän tulee sävyjä ja värejä kuten ruskan lehdet kirjoituksiisi. Käytä tätä kykyä tai löydä se hiljalleen sisältäsi. Se jaksaa kantaa sinua läpi vaikeankin epämotivoituneen ajan kirjoittamisen projektissa.

 

Tunteet mukaan