Kuunteleminen on tärkeä osa toimivaa kommunikointia

Kuunteletko edes minua?” Tämä kysymys esitetään usein, koska puhujan mielestä kuuntelija vain nyökyttele tai unelmoi. Joskus ajattelemme, että kuunteleminen tarkoittaa, että meidän on vain istuttava taaksepäin, pidettävä tuskin hereillä ja annettava puhujan sanojen pestä meidän päällemme. Kuunteleminen ymmärretään usein “passiiviseksi” toiminnaksi.

Olet ehkä kuullut sanan ”Meillä on kaksi korvaa, mutta vain yksi suu” – helppo tapa muistaa, että kuunteleminen voi olla kaksi kertaa tärkeämpää kuin puhuminen. Olet todennäköisesti viettänyt useita tunteja luokkahuoneessa ja palavereissaa kuunnellen, mutta joskus on vaikea soveltaa näitä pyrkimyksiä viestintään muilla elämäsi alueilla. Seurauksena on, että kuuntelutaitosi eivät välttämättä ole kaikkea mitä ne voisivat olla.

Tosiseikkojen ja mielipiteiden välisen eron tunnistaminen

Kriittisen kuuntelun osa on oppia erottamaan mielipiteet tosiasioista, ja tämä toimii kahdella tavalla: kriittiset kuuntelijat tietävät, toimittaako puhuja tosiasiallisen viestin tai viestiin perustuvan. He ovat tietoisia omien mielipiteiden ja tosiasioiden vuorovaikutuksesta kuunnellessaan viestejä. Usein, kun ihmisillä on kielteinen mielipide aiheesta, he eivät halua hyväksyä tosiasioita. Sen sijaan he kyseenalaistavat kaikki puhetta koskevat näkökohdat ja heillä on kielteinen taipumus sekä puhetta että puhujaa kohtaan. Tämä ei tarkoita, että puhujien ei tulisi ilmaista mielipiteitään.

Oletusten paljastaminen

Jos jotain on tosiasioita, on olemassa todisteita. Meidän on kuitenkin silti oltava varovaisia ​​sen suhteen, mitä todisteet tekevät ja eivät tarkoita. Oletukset ovat aukkoja loogisessa järjestyksessä, jotka kuulijat täyttävät passiivisesti omilla ideoillaan ja mielipiteillään ja voivat olla tai olla epätarkkoja. Kuunnellessasi julkista puhetta saatat joutua huomaamaan, että sinua pyydetään olettamaan, että jotain on tosiasia, kun todellisuudessa monet ihmiset kyseenalaistavat sen. Kun kuuntelet kriittisesti, huomaat todennäköisemmin puheessa perusteettomia oletuksia, jotka saattavat saada sinut kyseenalaistamaan puhujan, jos kysymyksiä otetaan esiin, tai tekemään lisätutkimuksia puhujan oletusten paikkansapitävyyden selvittämiseksi. Jos kuitenkin istut passiivisesti ja annat puhujan oletuksia kiistämättä, saatat löytää vakuuttuneesi tiedoista, jotka eivät ole tosiasioita.

Kun kuuntelet puhetta kriittisesti

Kun kuuntelet puhetta kriittisesti, saatat kuulla tietoja, joita näyttää olevan tuettu todisteilla. Sinun ei pitäisi hyväksyä näitä tietoja ehdoitta. Hyväksyt sen sillä ehdolla, että puhuja tarjoaa uskottavia todisteita, jotka tukevat sitä suoraan.

Kuuntelemisen edut

Kuuntelemista ei pidä pitää itsestäänselvyytenä. Ennen kirjoittamisen keksimistä ihmiset välittivät käytännössä kaiken tiedon jonkin yhdistelmän avulla osoittamalla ja kertomalla. Vanhimmat kertoivat heimohistoriasta tarkkaavaiselle yleisölle. Kuuntelijat saivat uskonnollisia opetuksia innostuneena. Myytit, legendat, tarinoita viihdettä varten säilyivät vain siksi, että yleisö oli innokas kuuntelemaan. Nykyään voit kuitenkin saada tietoa ja viihdettä lukemisen ja elektronisten nauhoitusten sijaan reaaliaikaisen kuuntelun avulla. Jos häiritset ja annat huomion vaeltaa, voit palata takaisin ja toistaa nauhoituksen. Siitä huolimatta voit silti saada vähintään neljä hyötyä aktiivisempana ja osaavampana reaaliaikaisessa kuuntelussa.

1. Sinusta tulee parempi opiskelija

Kun keskityt luokkahuoneessa esitettyyn materiaaliin, pystyt tunnistamaan luennossa käytettyjen sanojen lisäksi myös niiden painotuksen ja monimutkaisemmat merkitykset. Teet parempia muistiinpanoja ja muistat tarkemmin ohjaajan vaatimukset, tiedot ja päätelmät. Ohjaajat antavat monta kertaa suullisia vihjeitä siitä, mikä tieto on tärkeää, erityisiä odotuksia tehtävistä ja jopa mitä materiaalia todennäköisesti on tentissä, joten huolellinen kuuntelu voi olla hyödyllinen.

2. Sinusta tulee parempi ystävä

Kun kiinnität kaiken huomion ihmisille, jotka ilmaisevat heille tärkeitä ajatuksia ja kokemuksia, nuo henkilöt näkevät sinut todennäköisesti hyvinvoinnistaan kiinnostuneena. Tämä tosiasia on erityisen totta, kun kiinnität vain huomiota ja jätät väliin mielipiteet, tuomiot ja neuvot.

3. Ihmiset havaitsevat sinut älykkäänä ja havainnollisena

Kun kuuntelet toisia, paljastat itsesi olevan utelias ja kiinnostunut ihmisistä ja tapahtumista. Lisäksi kykysi ymmärtää kuulemasi merkitykset tekevät sinusta tietoisemman ja ajattelevamman ihmisen.