Miten tulla paremmaksi puheenpitäjäksi

On puheen pitämisen aika, mutta kädet vapisevat ja hikoiluttaa. Mahassa on perhosia ja pelottaa mitä suusta tulee ulos. Kuulostaako tutulta? Ei hätää, et ole ainut. Julkisen puheen pitäminen aiheuttaa ihmisissä jännitystä aivan kuten kuoleman- ja hämähäkkipelko. Tätä pelkoa voi kuitenkin helpottaa, sen kanssa voi oppia tulemaan toimeen ja siitä voi jopa päästä kokonaan eroon ahkeran harjoittelun tuloksena. Puheita pidetään erilaisissa tilaisuuksissa erilaisille yleisöille. Tutulle joukolle puhuminen on usein helpompaa kuin virallisen työhön liittyvän laajan esitelmän pitäminen yrityksen johdolle. Jokaista puhetta voi kuitenkin harjoitella ja keräsimme yhteen muutamia vinkkejä jotka auttavat valmistautumaan ja läpikäymään koko puheen pitämisen.

Harjoittele, rentoudu, tunne aiheesi ja yleisösi

Aseta puheellesi selkeä tavoite. Onko sen tarkoitus opastaa, antaa tietoa, kertoa hauska tarina hääparista tai ehkä haluat jakaa täysin uuden idean yrityksellesi. Tiedosta selkeästi, mitä haluat puheellasi saavuttaa. Valitse aloitus, joka saa yleisön heti kiinnostumaan aiheestasi. Tämä auttaa sinua keskittymään ja valmistautumaan perusteellisesti pitämääsi puheeseen.

Harjoittele, rentoudu, tunne aiheesi ja yleisösi

Pysy aiheessa. Älä tee puheestasi turhan monimutkaista. Muista, mitä haluat saavuttaa puheellasi ja keskity kohtiin mitkä jäävät kuuntelijan mieleen. Sen sijaan että kirjoittaisit puheesi sanasta sanaan ja lukisit sen suoraan paperista, yritä luetteloida puheesi pääkohtia ja puhu niiden perusteella. Tämä saa puheesi kuulostamaan luontevammalta, sekä kontakti yleisöön on parempi. Harjoittele puhettasi ennen sen esitysajankohtaa. Pidä puheesi ääneen peilin edessä itsellesi tai pyydä saada harjoitella perheenjäsenten tai ystävien edessä. Keskity aiheeseen ja puhu puheesi sanoilla ja tavalla, joka itsestäsi tuntuu parhaimmalta. Opettele puheesi hyvin jotta itse puhe tilanteessa tunnet olosi itsevarmaksi. Muista että mitä enemmän pidät puheita sitä helpommaksi se muuttuu ja harjoitus tekee mestarin. Osoita innostuksesi puheesi aihetta kohtaan. Kun olet aidosti kiinnostunut kertomaan yleisölle aiheestasi se myös heijastuu sinusta ulkoisesti sekä auttaa sinua rentoutumaan ja pääsemään eroon turhasta jännityksestä. Pidä mielessä, että yleisösi on tullut kuuntelemaan sinua ja he haluavat todella kuulla mitä kerrot heille. Kuuntele ja arvosta yleisöäsi. Toisinaan on hyvä selvittää etukäteen millainen yleisö puhettasi kuuntelee, näin pystyt muokkaamaan puheesi yleisöäsi ajatellen sekä varautumaan mahdollisiin kysymyksiin. Yleisön esittäessä kysymyksiä kuuntele tarkkaan jotta osaat vastata niihin kunnolla. Tarkkaile yleisöäsi, jos näet tylsistyneitä kasvoja ja haukotuksia, voit ehkä jättää välistä jonkun vähemmän merkittävän osan puheestasi.

Tee puheestasi tarina

Tee puheestasi tarina. Vakavat, pitkät ja tylsät puheet eivät jää yleensä kenenkään mieleen. Voit saada puheestasi paljon mielenkiintoisemman ja mieleenpainuvimman muuttaessasi sen tarinan muotoon. Tämä tekee puheestasi vähemmän virallisen sekä auttaa yleisöä saamaan paremman kontaktin sinuun puhujana. Joskus aiheesi voi olla todella laaja-alainen ja vaatii pitkän puheen käydäksesi läpi koko aihe. Tämä saattaa kuitenkin olla raskasta kuunneltavaa yleisöllesi. Pitääksesi yleisön mielenkiinnon yllä voit lisätä puheeseesi erilaisia tehosteita kuten powerpoint, leikkejä, kysymyshetkiä, ryhmätöitä ja erilaisia aktiviteettejä. Kunhan muistat pitää huolen, että nämä tehosteet pysyvät aiheessasi ja voit olla varma että yleisö muistaa puheesi. Valitse yleisön joukosta muutamat ystävälliset kasvot. Älä tuijota suoraan vain yhtä ihmistä vaan vaihtele niin että katsekontaktisi liikkuu eri puolille yleisöä. Se tuo sinut puhujana enemmän esiin sekä saa sinut näyttämään itsevarmemmalta. Muista pukeutua siististi. Yleisö tulee kiinnittämään huomiota myös ulkoiseen olemukseesi ja se ei saisi viedä huomiota itse puheelta. Seiso suorassa, sillä se auttaa myös ääntäsi toimimaan ja kuulumaan paremmin. Älä keinu puolelta toiselle vaan kävele mieluummin esityslavalla, jos mahdollista. Kävely auttaa sinua rentoutumaan, mutta ei ole häiritsevää yleisön huomion kannalta.