YouTube Algoritmin Ääritietoon Ohjautuvan Suosittelun Testaus osa 1

Mediakasvatus lapsille on vielä lastenkengissä ja aikuisetkaan eivät vielä mitenkään pysy perässä siitä miten vahingollinen materiaali voi olla jos lapsen media ja varsinkin internetkäyttäytymiselle annetaan vapaat kädet. Lähetään tutkimaan yhdessä tuota maailmaa ja keskitytään aluksi maailman suosituimman videopalvelun suosittelualgoritmiin ja siihen mihin se voi viedä jo yhden päivän kestävän nettisurffailun ja videoiden perusteella. Tämän kokeilun on tarkoitus on katsoa, kuinka vahingollista materiaalia on mahdollista löytää videopalvelusta ja mihin suuntaan se lähtee johdattelemaan kuvitteellista 10-vuotiasta lasta, joka aloittaa täysin suunnittelemattoman videoiden katselun.

Mikä kiinnostaa kymmenen vuotiasta pientä poikaa?

Tämä kuvitteellinen videoiden selailun aloittava poika on kuullut kaverilta, että YouTubesta löytyy paljon ideoita Halloweeniin ja kuullut että sieltä on mahdollista löytää pelottavia videoita. Hän ystävänsä kanssa päättää mennä katsomaan pelottavia videoita iltapäivällä kotikoneelta, joka on yleisessä koko perheen käytössä. Lapsi avaa palvelun ja katsoo toki vilkaisulta mitä etusivu tuo tullessaan. Videopalvelun etusivuhan on uniikki katsaus sellaisista videoista mitä se suosittelee käyttäjälleen. Kirjautumatta palveluun sisään on etusivun ensimmäiset videot melko vaihtelevia. Ensimmäinen video on Anna Puu laulajasta Idols-ohjelmasta. Seuraava video on jonkinsorttinen piirtämään oppimisen video, kolmas alkukuvasta päätellen on koripalloa mutta otsikko kertoo Professorin joutuneen vankilaan. Seuraava video on perinteinen musiikkivideo. Kanye West & Lil Pump ja viides etusivun viidestä näkyvästä videosta on Oak Islannin aarre. Viimeinen video vaikuttaa joltakin tubettajan eli videopalveluun sisältöä tuottavan kotikuvatulta videolta, mikä lie onkaan. Tämä jälkeen alas selailtaessa kun ensimmäiset videot on tarkastettu, löytyy aihealueita jotka ovat muita kiinnostaneet. Tässä järjestyksessä aihealueet: Saippua oopperat, kokkaus, autot, hiphop musiikki, taistelulajit, Tosi TV, Pop musiikki, pilat, reseptit, jääkiekko ja meikkaus.

Lähdetään hakemaan kymmenen vuotiaan pojan haulla jotain pelottavaa. Tämän ikäinen suomalaispoika ei osaa tehdä selkeää englanninkielistä hakua vielä tässä vaiheessa ja siksi hakusanaksi valikoituu “maailman pelottavin kauhuvideo”. Ensimmäisessä hakutuloksessa näkyy samaa ikää oleva poika, joka kertoo videolla maailman pelottavimmasta pelistä. Tämä ei ole se mikä kaverikaksikkoa kiinnostaa, joten he eivät valikoi tuota videota sen ulkonäön perusteella. He selailevat sivua alaspäin. Seuraavat ja ensimmäiset videot ovat keskittyneet pelaamiseen ja tätä ei pojat ole hakemassa. On Maailman pelottavin lahja, pelottavin hirviö ikinä, pelottavin kalapeli koskaan videoita kunnes eteen sattuu juuri sellainen mitä oltiinkin etsimässä. Isoilla kirjaimilla: PYSTYTKÖ KATSOMAAN LOPPUUN??? 5 PELOTTAVINTA MIELISAIRAALAA MAAILMASSA. Tämä video kertoo mielisairaaloista ja niiden historiasta ja sisältää pelkkää kuvamateriaalia. Pojat eivät jaksa katsoa loppuun ja siirtyvät viereen ilmestyneeseen videoon samankaltaisella provosoivalla otsikolla: Uskallatko katsoa loppuun asti. Tämän videon jälkeen sivun oikeaan reunaan tulee karmaiseva kuva kuoleman kankeasta naisesta otsikolla Top5 kuumottavaa tarinaa / Demi käyttäjien kokemukset. Gigantin mainoksen jälkeen videolla kerrotaan pelottavien kuvien saattelemana pelottavimpia tarinoita, kuitenkin vielä kovin miedolla tavalla sillä kertojana on nuori suomalainen poika. Tähän saakka materiaali on ollut juurikin sellaista millä pojat herkuttelevat.

Mikä kiinnostaa kymmenen vuotiasta pientä poikaa?

Ensimmäisen kerran tässä kohtaa alan itse ihmettelemään jo sivun suositeltuja videoita. Ensimmäinen jatkuu kyllä vielä samankaltaisella teemalla. 2 Pelottavaa Liftaus tositarinaa. Mutta tämän alla alkaa hieman häiritsevämpi materiaali jossa myös alun kuvitukset ovat houkuttelevan pelottavia. Unissakävelijät, Rikostarinoita Suomesta, mitä tapahtuisi jos alkaisi zombihyökkäys, jokin ulkomaisella kielellä otsikoitu video Kim Jong Ungista, kapteenin selostus Estonian uppoamisonnettomuudesta, entä jos natsit olisivat voittaneet toisen.., mitä tapahtuisi jos Venäjä hyökkäisi Suomeen ja näin edelleen. Pojat ehtivät aloittamaan videon mitä tapahtuisi jos alkaisi zombihyökkäys, mutta tässä kohtaa poikien vanhemmat saapuivat takaisin ja selain suljettiin nopeasti.