YouTube Algoritmin Ääritietoon Ohjautuvan Suosittelun Testaus osa 2

Ensimmäisessä osassa lähdimme tutkimusmatkalle kymmenen vuotiainen pikku poikien silmin YouTube-videopalvelun ihmeelliseen maailmaan. Oletettavasti lähdimme etsiskelemään kammottavia kauhuvideoita, joilla pojat halusivat ruokkia mielikuvitustaan ja päädyimme lopulta avaamaan videon, jonka otsikointi oli, mitä tapahtuisi jos alkaisi zombi-hyökkäys. Tässä kohtaa algoritmi alkoi puskea jo poliittista materiaali sivun reunalle, jotka keskittyivät suurimmaksi osin olettamuksiin: “mitä jos”. Videot eivät ohjautuneet näyttämään materiaali, mitä pojat etsivät, lähinnä kauhutarinoita ja pelottavia videoita vaan ohjautui jo heti muutaman klikkauksen perusteella suosittelemaan poliittisiin olettamuksiin ja muun muassa sotiin videoitansa. Nyt jatketaan siitä, että viime kertaisen tutkimusmatkan päädyttyä, vanhempien saapuessa takaisin kotiin pojat lopettivat touhunsa ja nyt muutaman päivän viiveellä palaavat tutkimaan samaa aihetta.

Etusivun muutokset viime kertaan nähden

YouTuben viisi ensimmäistä videota ovat edelleen hyvin samankaltaisia kuin viimeksikin. Draw my life-video, joka näkyi ensimmäisen viiden videon joukossa viimeksikin on edelleen tässä listauksessa. Mikä tekee Mona Lisasta niin arvokkaan? Tätä et nähnyt TV:ssä – Duudsonit, Chicken scream ja räpin Sm – Salonen vs. Esan Poika. Siinä ovat viisi etusivun videota tällä kertaa. Sen jälkeen on tapahtunut suuri muutos näkymään, sillä koko etusivu tämän jälkeen selatessa on täynnä kauhuun perustuvia videoita. Suositelluissa videoissa on viisi eri kauhuvideota. 5 lasta, jotka eksyivät metsään, eivätkä koskaan.. 2 pelottavaa Koulu-tositarinaa Vol.2, 5 Outoa asiaa M/S Estonian tragediasta, Rikostarinoita Suomesta ja Maailman pahin lastenkoti-videot. Pojat klikkaavat videoista viimeistä eli Maailman pahin lastenkoti-videota. Videolla käsitellään dokumentin omaisesti pahamaineisen lastenkodin lasten joukkohautaa, mutta video ei ole mielenkiintoinen kymmenen vuotiaille pojille ja pian he valikoivatkin jo seuraavaa videota. Sivun laidassa on video Maailman rankimmista vankiloista. Video kuitenkin selviää olevan ruotsinkielinen, mutta suomeksi tekstitetty. Videolla esitetään latinalaisen Amerikan pahimpia vankiloita, kerrotaan puukotuksista ja raiskauksista. Näytetään vankien tositarinoita ja parantumattomia pistohaavoja vatsoissa. Tämän jälkeen kuvapohjaisesti klikkailtiin muutama linkki eteenpäin ja päädyttiin katsomaan suoraan videota, jossa näytettiin oikeaa kuvamateriaalia ammutusta perheestä. Ruumis oli epäselvä, mutta selkeästi erotettavissa sänkyynsä ammutuksi ihmiseksi. Tässä vaiheessa ei vielä ainakaan ole tullut ilmoitusta tai kysymystä katsojan iästä. Positiivinen muutos sivun laidan suositelluissa videoissa on tapahtunut. Reuna käsittelee nyt poikia kiinnostavaa aihetta eli kauhutarinoita ja pelottavia videoita. Politiikka ja teoriaperusteiset videot ovat vihdoin kaikonneet. Yksi klikkaus lisää ja ensimmäinen video heti seuraavan tulevan videon alla onkin lähes tunnin mittainen dokumentti video Putinista. Miten tämä liittyy yhtään hakuihin?

Kuinka pitkälle videot vie?

 

Hetkisen automaattista seuraavaa videota selaillessa, törmään suositelluissa videoissa häiritsevämpään materiaaliin ja huomaan yhtäkkisesti katsovani Amerikkalaisten sotilaiden ampuvan avotulella Somalialaisia merirosvoja, tai näin videolla kerrotaan. Videolla on suoraa tulitusta ja uppoavia laivoja ja ei todella sovellu kymmenen vuotiaan silmille. Videon alusta asti missään kohtaa ei videosta kuitenkaan kerrota sen olevan raakaa materiaalia ja tästä seuraavat videot jatkuvat täysin saman kaavan mukaisesti. Ensin suositellut videot vie merirosvojen tappo videoihin ja sen jälkeen alkaakin epäilyttävästi materiaali menemään muihin äärivideoihin, kuten ilma-iskun videotallenteeseen. Tässä tallenteessa kuitenkin videon julkaisija on lisännyt videon alkuun varoittavan tekstin: Seuraavassa on kuvaa sota-alueesta. Kuvat ja kieli on oikeaa ja todella graafista. Katsojaa suositellaan harkitsemaan katsomista. Tämä ei kuitenkaan ole videopalvelun teksti vaan videon lataajan. Missä on siis videopalvelun varoitukset? Ja miksi suositeltavuus on niin kaukana alkuperäisestä aiheesta?

Kuinka pitkälle videot vie?