YouTube-Videopalvelu Väärän Tiedon Levittäjänä

Facebook on saanut paljon kohua aikaiseksi sen jäädessä kiinni monista valheellista tietoa levittävistä julkaisuista, mitkä leviävät sosiaalisessa mediassa kulon valkean lailla. Kasvatuksellisesta näkökulmasta sosiaalisen median mahdollisuus väärentää mitä tahansa tietoa on haastava, sillä yhä useammat lapset ja nuoret seuraavat ja oppivat lähinnä näistä kanavista tänä päivänä. Yleinen mediakasvatus on kuitenkin tehnyt hiukan hyvää sillä, että myöskään lapset ja nuoret eivät niin sinisilmäisesti nieli ihan mitä tahansa artikkelia tai videonpätkää todeksi ilman taustatyötä. Facebook kohun aikana on jätetty tutkimatta ja unohdettu myös tarkkailla maailman suosituinta videon levitys kanavaa YouTubea. Tämän asian julki tuominen oin kuitenkin ensiarvoisen tärkeää sillä sen suurin osa käyttäjistä onkin ala-ikäisiä ja nuoria ja lapsia. Valitettavan harvoin vanhemmat pääsevät suoraan näkemään ja tutustumaan siihen sisältöön mitä lapsi sieltä videopalveluista hakee ja näkee.

Suosittelualgoritmi vie äärimielipiteiden madonreikään

Googlen omistama video palvelu onkin nyt ison syynin alla ja sen suosittelualgoritmiin on suhtauduttu negatiivisesti. YouTuben suosittelualgoritmi näyttää toimivan niin, että se syöttää enemmissä määrin aina käyttäjäkohtaisesti vielä jyrkempiä ja enemmän tiettyyn mielipiteeseen vieviä videoita ja materiaalia sen käyttäjälle, joka on esimerkiksi hakenut tietyllä hakusanalla kerran yhtä videota. Sanotaan vaikka niin, että lapsi, joka salassa vanhemmilta on halunnut nähdä jotain kauhua on hakenut hakusanalla pahimmat kauhuelokuvat videoita. Seuraavaksi varsinkin jos lapsi on uppoutunut videoihin, palvelun algoritmi alkaa hakea jo automaattisesti lapsen avatessa videopalvelua tämän kaltaisia videoita mitä mielenkiintoisimmilla otsikoilla. Lapsi katsoo yhä useampia ja palvelu kerää yhä enemmän tietoa siitä mihin suuntaan videoiden katselu menee. Yleisesti jos puhutaan pienestä lapsesta joka testailee ja haluaa vaikkapa esittääkin hieman ystävilleen valitsee sivulta juurikin ne pelottavimman kuuloiset tai näköiset videot katsottavaksi ja jatkaa samaa polkua. Algoritmille tämä tarkoittaa sitä, että se puskee läpi koko ajan pelottavampaa ja ahdistavampaa videota esille. Valitettavan usein myöskään minkäänlainen suodatus ei toimi tarpeeksi hyvin verrattuna määrään mitä videopalveluun lähetetään ja lapsen kohdatessa videoita, joissa tarkistetaan onko käyttäjä täysi-ikäinen, kiusaus sanoa kyllä on suuri ja houkuttelee vielä tästäkin karmivampaan materiaalin. Lopulta voi käydä niin, että joka kerta lapsen avatessa palvelua, vaikkapa ihan muullakin asialla, hän näkee ensimmäiseksi kauhua ja hänet houkutellaan siihen maailmaan takaisin. Joskus palveluun pääsee todellisista tilanteista kuvattuja videoita esimerkiksi terroristien video, jossa yhdysvaltalaiselta toimittajalta leikataan pääirti on näkynyt useaankin otteeseen palvelussa. Tämänkaltaisen videon näkeminen varmasti traumatisoija vaikuttaa lapsen kehitykseen.

Miten voi vaikuttaa?

YouTuben suosittelualgoritmi on kuitenkin loppu pelissä ihmisten kontrolloitavissa ja entinen YouTuben työntekijä onkin paljastanut julkisuuteen, että palvelu systemaattisesti suosittelee salaliittoajattelua ja muuta voimakkaasti mielipiteitä jakavaa sisältöä, sillä tämänkaltainen kohu ja skandaaliurkkiminen nostattaa videopalvelun katsojamääriä kovemmaksi ja tätä kautta sillä tehdään enemmän rahaa mainostajien saadessa enemmän klikkauksia ja osumia. Toisin sanoen on katsottu, että palvelu tekee rahojansa haitallisen materiaalin jakamisella ja suosittelulla eteenpäin mikä mediakasvatuksellisesti on totaalisen väärin. Väärän tiedon, salaliittoteorioiden ja skandalisoivien videoiden jakaminen ja katsominen on siis nousussa ja suuresti myös hyväksi koko videopalvelulle. Tämä voi vaikuttaa koko maailmanlaajuisesti erittäin negatiivisesti ja luoda valmiuksia enemmän äärimielipiteiden ryhmien kasvuun ja tätä kautta aiheuttaa suurta rauhattomuutta maailmassa, siitä syystä asialle olisi tehtävä jotain. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen sillä sananvapautta ei tulisi palvelun kuitenkaan ollenkaan rajoittavan vaan muutos algoritmiin ja sen painotuksiin olisi oikeampi ratkaisu ja suunta asian korjaamiseksi.

Miten voi vaikuttaa?